În acest articol puteți afla mai multe despre importanța semințelor de dovleac pentru organism. Acestea sunt recomandate de nutriționiști pentru orice persoană, nu doar în alimentația dietetică sau vegetariană. Sunt foarte utile organismului deoarece conțin o gamă variată de vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, D, P, T. Semințele de dovleac sunt bogate în minerale și oligoelemente, au magneziu, fier, mangan, potasiu, zinc, seleniu, cupru, calciu și fosfor.

Din semințele de dovleac se prepară uleiul vegetal prin presare la rece care are proprietăți terapeutice, profilactice și nutritive deosebite. Acest ulei conține fitosteroli, fosfolipide, acizi grași nesaturați sau polinesaturați, oligoelemente, minerale, proteine vegetale, carbohidrați. Uleiul este o sursă de acid palmitic, stearic, linoleic și linolenic (din gama acizilor Omega-3 și Omega-6). Datorită efectului laxativ ridicat acest ulei poate agrava simptomul de deranj la stomac și nu este indicat bolnavilor de diabet. Femeile care au probleme cu tenul – pielea iritată, uscată, congestionată sau tenul gras – pot folosi masca cosmetică din pulpă de dovleac care ajută în tratamentul afecțiunilor cutanate.

În prezent în România este apreciat produsul Seminţe Dovleac Decojite Crude Orlando’s Natural, care este plin de vitamine și minerale. Prin conținutul de magneziu aceste semințe sunt benefice pentru organism deoarece ajută la dezvoltarea normală a acestuia. Magneziul susține sistemul nervos și sistemul muscular, restabilește echilibrul psihic, combate depresia și stările de oboseală. În plus, magneziul are proprietăți antiseptice pentru corp, este important în dezvoltarea normală a organismului, crește longevitatea.

Semințe de Dovleac recomandate:

Prin consumul de miez de semințe de dovleac poți oferi acest nutrient organismului tău, poți scăpa de stres și oboseală, îți reduci nivelul de colesterol din sânge și îți normalizezi tranzitul intestinal. Magneziul ajută și la fixarea calciului în oase (se găsește în semințe crude de dovleac). Sportivii și bătrânii trebuie să consume o cantitate semnificativă de semințe de dovleac deoarece acestea cresc rezistența organismului (ei fiind slăbiți din cauza efortului depus în timpul antrenamentelor sau a înaintării în vârstă).

Puțini oameni știu despre importanța vitaminei K în corpul uman și aceasta se găsește în semințele crude de dovleac din gama Orlandoʼs. Vitamina K sintetizează protombina când ajunge în ficat și are un rol deosebit în procesul de coagulare și deci de reglare a sângelui. De asemenea, vitamina K previne hemoragiile, cancerul, depozitarea de colestrol în ficat, scade riscul de îmbolnăvire și crește speranța de viață. În plus, vitamina K este importantă în combaterea osteoporozei deoarece are rol în sinteza osteocalcinei și deci în formarea oaselor. Un deficit de vitamina K apare mai rar, în general poate fi cauzat de un tratament îndelungat cu antibiotice.

Miezul de semințe de dovleac conține un oligoelement important pentru memorie – manganul – care alungă și oboseala din organism. Manganul are efect benefic asupra creierului, combate durerile de cap, stările de nervozitate, iritabilitate, neliniște, poate susține și activitatea sistemului respirator. De asemenea este un nutrient care previne cancerul, astmul, stările accentuate de oboseală, îmbătrânirea prematură a organismului.

Semințe de Dovleac recomandate:

Semințele de dovleac au acizi grași Omega-3 care mențin sănătatea vaselor sangvine, a inimii, a sistemului hormonal și a sistemului nervos. Aceste semințe sunt bogate în fibre solubile și insolubile ceea ce este un avantaj pentru tractul gastro-intestinal, îmbunătățesc digestia și refac microflora intestinală benefică. Se pot consuma în fiecare zi dar niciodată în cantitate exagerată. Au efect bun asupra persoanelor care au rău de mașină, elimină simptomele de dureri de cap și greață. Prin conținutul de fitosteroli pot împiedica asimilarea de colesterol în organism și pot scădea nivelul acestuia din sânge.

Conțin și arginină – un aminoacid care menține organismul în formă, îmbunătățește sistemul muscular, funcționarea hipofizei, dezvoltarea lichidului seminal, creșterea numărului de spermatozoizi. Zincul din semințe are efect bun în normalizarea nivelului de zahăr din sânge și menținerea sănătății pancreasului. Semințele de dovleac pot fi consumate crude sau prăjite, sunt folosite și în gastronomie ca ingredient la pâine și diferite prăjituri.
Prin prăjire își pierd din calitățile nutriționale și medicinale. Cel mai bine este să fie consumat miezul crud al acestor semințe, îndulcit cu miere de albine. Un astfel de preparat îmbunătățește sănătatea, starea de spirit, combate oboseala, stările depresive, durerile de cap și de articulații.

Semințe de Dovleac recomandate: