Unele combinatii sunt magice, altele iti vor da metabolismul peste cap. Invata sa faci diferenta cu o schema simpla.
Sunt cateva reguli de care ar trebuie sa tii cont pentru mese cat se poate de sanatoase, si sunt si destul de usor de tinut minte:
1. Proteinele nu se combina cu alimente bogate in carbohidrati.
Acest lucru inseamna ca o masa ce include carne (de orice fel), produse lactate, oua, nuci si seminte sau masline nu ar trebui combinata cu paine, paste fainoase, orez, mamaliga, cartofi, cereale.
2. Proteinele se pot combina cu legume. Legumele se poate combina cu alimentele bogate in carbohidrati.
Practic este o regula ce o intareste pe prima. Combinatiile pot fi creative, cel mai important de evitat fiind fix cea pe care majoritatea romanilor au invatat-o acasa, din frageda pruncie. Salata de ton e sanatoasa, dar fara toast langa. Salata de cartofi e si ea sanatoasa, dar fara niste oua fierte alaturi.
3. Fructele se mananca separat, nu la desert.
Fructele trec cel mai rapid prin sistemul nostru digestiv, de aceea combinarea lor cu alte alimente poate fi problematica. Expertii recomanda consumul de fructe simple, la cateva ore distanta de alte mese sau gustari.
Incepe sa aplici aceste reguli simple pentru o saptamana si vezi ce mesaj iti va transmite corpul tau!
Produse recomandate:
Combinarea alimentelor este unul dintre acele lucruri pe care le-am cunoscut întotdeauna, dar nu le-am pus cu adevărat în practică serioasă până acum aproximativ 4 sau 5 ani. Deși mănânc deja destul de sănătos de ceva vreme, integrarea alimentelor combinate în viața mea mi-a ridicat digestia la un nivel cu totul nou și m-a ajutat să scap de excesul de greutate care mă lăsa să mă simt puțin mai greu decât îmi doream.
Pe scurt, combinarea alimentelor este un mod de a mânca care respectă biochimia naturală a corpului. Diferitele tipuri de alimente necesită diferite tipuri de enzime digestive pentru a le descompune, împreună cu medii de pH variate (adică acid / alcalin). De asemenea, au rate de digestie diferite. Consumul de alimente în combinații ușor de digerat asigură faptul că lucrurile se mișcă ușor până la capăt fără a întâlni grămezi pe parcurs. Când digestia este optimizată, substanțele nutritive sunt asimilate eficient, deșeurile ies din corp în timp util, iar energia este eliberată pentru alte funcții metabolice.
Câteva mese prost combinate aici și acolo nu vă vor face prea mult rău, dar consumul de combinații dificil de digerat zi de zi de-a lungul anilor își va afecta în cele din urmă manifestarea într-un simptom sau altul.
Pot să mărturisesc asta pentru că chiar și după un weekend de mese greșit, altfel sănătoase, încep să simt efectele atât asupra digestiei, cât și asupra nivelului de energie. Acesta este motivul pentru care gravitez mereu în mod natural înapoi la combinarea alimentelor adecvate după ce am ieșit puțin din cale. Știu că atunci când îmi amintesc de combosurile mele alimentare, digestia mea se desfășoară mai lin, burtica mea este mai plată și am mai multă energie.
Scopul nu este să fii un combinator de alimente perfect, ci mai degrabă să-ți optimizezi digestia, astfel încât să te poți simți cel mai bine.
Mai jos am enumerat principalele principii de combinare a alimentelor. Rețineți că există întotdeauna excepții de la reguli și, în funcție de locul în care vă uitați, veți vedea că există multe alimente diferite care combină diagrame plutitoare care pot diferi ușor în ceea ce privește plasarea anumitor alimente.
Când lucrez cu clienții mei privați, îi învăț întotdeauna cum să aplice în mod specific alimentele, combinând principiile propriilor lor obiective de viață și sănătate. Le arăt ce principii vor fi cele mai utile pentru a-i apropia de obiectivele lor, în timp ce le arăt și unde pot îndoi un pic regulile, în timp ce continuă să progreseze!
Principiile de combinare a alimentelor
1. Fructele se consumă cel mai bine singur pe stomacul gol și cu aproximativ 15-30 de minute înainte de alte alimente, în funcție de tipul de fructe și de cantitatea consumată. Excepții: verdeața cu frunze crude, cum ar fi spanacul și salata verde, se pot combina cu fructe.
2. Amidonul (boabe și legume amidonate, cum ar fi cartofii dulci și dovleceii de iarnă) se combină cu toate legumele crude și fierte. Excepții: avocado se combină bine cu amidon.
3. Proteinele animale (carne, pește, ouă, brânză) se combină bine cu toate legumele crude și legumele fierte non / cu amidon scăzut și alte proteine animale.
4. Nucile și semințele se combină cu toate legumele crude, alte nuci și semințe, banane și fructe uscate.
5. Leguminoasele și fasolea se combină cel mai bine cu legumele, dar pot fi combinate și cu categoria amidon. Notă: În general, leguminoasele și fasolea conțin mai mult amidon decât proteine, motiv pentru care se combină mai bine cu amidonul, deși au suficiente proteine pentru a le transforma într-un aliment care combină provocarea – unul dintre motivele pentru care mulți oameni au dificultăți în digerarea lor. Rețineți, cu cât legumina este mai mică, cu atât este mai ușor de digerat.
Câteva alte considerații
După cum puteți vedea, legumele crude se combină cam cu toate, astfel încât să le puteți considera „neutre” – adică se combină cu orice categorie (cu excepția fructelor).
Avocado sunt din punct de vedere tehnic un fruct, dar se combină bine cu amidonul. De asemenea, se combină bine cu bananele și fructele uscate. Fără nuci și semințe, totuși!
Bananele sunt, de asemenea, o excepție, deoarece se combină bine cu alte fructe proaspete, fructe uscate și nuci și semințe.
Pepenii sunt consumați cel mai bine singuri sau înaintea altor fructe, deoarece conțin apă și se digeră mai repede decât alte fructe.
Condimentele / îndulcitorii în mare parte pot fi considerate „neutre”, deoarece sunt de obicei utilizate în cantități atât de mici (de exemplu muștar, salsa, tamari, miere crudă), dar grăsimile concentrate, cum ar fi uleiurile, se combină mai bine cu legumele și amidonul, mai degrabă decât proteine.
Rețineți că acestea sunt principiile generale. Ca indivizi cu corpuri unice, anumite combinații de alimente se pot înregistra diferit pentru unii oameni, motiv pentru care este important să vă ascultați propriul corp. De exemplu, dacă aveți o mulțime de greutate de pierdut sau suferiți doar de tulburări digestive minore, este posibil să nu fiți la fel de nuanți cu combinațiile dvs. pentru a obține rezultate. Pe de altă parte, dacă aveți o greutate mai subtilă de pierdut (adică 10-15 kilograme) sau aveți probleme digestive mai grave, atunci să fiți mai sârguincios în combinarea alimentelor vă va servi probabil mai bine.