Prunele uscate contin o varietate complexa de antioxidanti care actioneaza sinergic pentru protejarea celulelor și componentele acestora de deteriorarea oxidativă.

Testul ORAC (Oxigen Radical Absorbency Capacity) le claseaza in topul fructelor antioxidante.

Prunele uscate contin intre 5770 si 6552 unitati ORAC per 100g!

Antioxidantii sunt substanțe care apără organismul împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi.

Se cunoaste că radicalii liberi sunt asociați cu dezvoltarea a peste 60 de boli, inclusiv boli de inimă, multe forme de cancer, boli neurogenerative precum Alzheimer și Parkinson, artrita, accident vascular cerebral, alergii, oboseală cronică și îmbătrânire.

Doza optima de antioxidanți consumata zilnic ar trebui să fie intre 3000 si 5000 de unități ORAC (conform The Food and Drug Admininstration si U.S. Department of Agriculture). La randul sau, United Kingdom Food Standards Agencyrecomanda o doza de aproximativ 3500unitati ORAC (echivalentul la “5 portii de fructe si legume pe zi”).

Oamenii de știință și cercetătorii sustin că organismul poate utiliza eficient doar intre 3000-5000 de unități antioxidante ORAC pe zi. Orice cantitate mai mare de antioxidanti (o supradozare sub formă de suplimente alimentare) pare să nu creeze un plus de beneficii pentru organism, surplusul de antioxidanti fiind cel mai probabil eliminat din corp de către rinichi.

Dacă o persoana consuma doar banane, ar trebui să mânce 2,4 kg de banane pentru a obține doza zilnică ORAC!

Cu toate acestea, nu trebuie să mănânci decat 87g de prune uscate!

Prunele deshidratate recomandate:

  • Stoc epuizat
    Detalii
  • CUMPĂRĂ Detalii
  • CUMPĂRĂ Detalii

Stiati ca prunele proaspete nu au decat 16% din valoarea ORAC a prunelor uscate?

ORAC este un test standard adoptat de Departamentul Agriculturii din SUA pentru a măsura potența totală a antioxidanților din alimente și suplimente nutritive.

De asemenea, studiile arata că aproximativ 12 prune uscate consumate pe zi, scad colesterolul total si colesterolul LDL (colesterolul rau) din circulatia sanguina la bărbații cu niveluri ridicate de colesterol.

Acidul propionic produs din FIBRELE INSOLUBILE din prunele uscate poate fi parțial responsabil pentru proprietățile de scădere a colesterolului. În studiile efectuate pe animale, sa demonstrat că acidul propionic inhibă HMG-CoA reductază, o enzimă implicată în producerea colesterolului de către ficat. Prin scăderea activității acestei enzime, acidul propionic ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

În plus, FIBRELE SOLUBILE din prune ajută la scăderea colesterolului prin legarea de acizi biliari și eliminarea lor din organism prin fecale. Acizii biliari sunt compuși utilizați pentru digerarea grăsimilor care sunt fabricate de ficat din colesterol.

De asemenea, FIBRELE SOLUBILE din prunele uscate ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea ritmului în care alimentele părăsesc stomacul și prin întârzierea absorbției glucozei (forma în care zahărul este transportat în sânge).

Fibrele solubile cresc, de asemenea, sensibilitatea la insulină și, prin urmare, pot juca un rol util în prevenirea și tratamentul diabetului de tip 2.

Pe de alta parte, FIBRELE INSOLUBILE din prunele uscate contribuie la reducere riscului de aparitie a cancerului colorectal (prin reducerea timpului de tranzit al materiei fecale in colon), reduce aparitia unor tulburari gastointestinale cum este constipatia cronica etc.

Fibrele insolubile din prune oferă și hrană pentru bacteriile „prietenoase” din intestinul gros (colon). Prin fermentarea FIBRELOR INSOLUBILE din prune de catre aceste bacterii benefice rezulta un acid gras cu lanț scurt numit acidul butiric(butiratul de sodiu), care servește drept combustibil primar pentru celulele intestinului gros și ajută la menținerea unui colon sănătos. Aceste bacterii utile creează, de asemenea, alți acizi grași cu lanț scurt, acidul propionic și acetic, care sunt folosiți ca combustibil de celulele ficatului și de catre mușchi.

În afară de producerea acizilor grași cu lanț scurt, descriși mai sus, bacteriile prietenoase joacă un rol protector important prin incomodarea dezvoltarii bacteriilor patogene (cauzatoare de boli) și împiedicarea supraviețuirii lor în tractul intestinal.

Prunele deshidratate recomandate:

  • CUMPĂRĂ Detalii
  • Stoc epuizat
    Detalii
  • CUMPĂRĂ Detalii

S-a constata ca o dieta cu prune uscate, bogate in FIBRE si Polifenoli, suprima si activitatea inflamatorie in organism. O dieta cu prune uscate a fost asociata cu o concentrație mai mică de Proteine C-reactive in sange, un marker pentru bolile inflamatorii.

Rezultatele clinice indica că suplimentarea dietetică cu prune uscate poate preveni si pierderea osoasă, deoarece prunele uscate conțin factori proanabolici care pot crește dramatic volumul osos și restabilesc osul care s-a pierdut deja din cauza îmbătrânirii. Consumul de prune uscate cresc semnificativ nivelurile serice al activității IGF-I (Insulin-like growth factor I – mediază acţiunile metabolice şi mitogene ale hormonului de creştere) și BSAP (Bone alkaline phosphatase – un nivel ridicat al enzimei isoforma a fosfatazei alcalineeste intalnit in perioada de crestere osoasa), care sunt asociate cu rate mai mari de formare osoasă.

O dieta cu prune uscate poate furniza agenți profilactici și terapeutici eficienți si in tratarea osteoporozei.

Dintre toate fructele, prunele uscate par a fi cele mai eficiente pentru prevenirea și inversarea pierderilor osoase.

Chiar daca producătorii de suplimente alimentare încearcă să ne convingă că consumul unor suplimente alimentare ne poate stimula sanatatea fizica si mentala, uneori mai eficient decat alimentele naturale, exista o problema. Cele mai multe cercetări se concentreaza doar pe anumite substanțe chimice izolate și extracte ale acestora în concentrații care nu se găsesc în alimente în stare naturală.

Sunteți gata să mâncați 28 de căței de usturoi pe zi (cat contine o pastila de supliment alimentar), ca sa reduceți colesterolul și tensiunea arterială?

Deși este dovedit că adoptarea unei diete bogate in fructe si legume, impreuna cu exercitiile fizice si un stil de viata sanatos, reprezinta cei mai importanți factori pentru a avea o viață lungă și sănătoasă, trebuie sa rețineți ca acestea nu înlocuiesc medicina convențională.

Niciun conținut de pe acest site, nu ar trebui utilizat niciodată ca un substituent al recomadarii medicului dumneavoastră sau al unui alt clinician calificat.