Cozonac cu miez de nucă măcinat și stafide

Sărbătorile se apropie încet și noi deja ne gândim la delicioasele preparate pe care le vom pune pe masă. Un lucru este sigur: cozonacul nu are cum să lipsească.

Dintre toate bunătățile pe care le pregătim, parcă cu cel mai mare drag așteptăm să simțim mirosul cozonacului proaspăt scos din cuptor. Cu nucă, cu mac, cu ciocolată, cu stafide, cu rahat, toate variantele sunt preferatele noastre. Astăzi v-am pregătit o rețetă cu nucă măcinată și stafide brune, ambele din gama Maestro.

Nuca măcinată din gama Maestro este ideală pentru cozonac, pentru că este deja măcinată, deci ne scutește de o treabă, iar stafidele brune, ușor dulci, se potrivesc perfect în această combinație.

Acest cozonac cu nucă și stafide a ieșit pufos, echilibrat în umplutură și aluat și tare-tare poftă ni s-a făcut de îndată ce l-am văzut cum crește în cuptor.

Este o rețetă clasică, de bază, pe care oricine o poate pregăti, așa că vă urăm spor la treabă (și la frământat, bineînțeles)!

Ingrediente

Pentru doi cozonaci
1 kg făină pentru cozonac
300 gr. zahăr Orlando’s
50 gr. drojdie proaspătă
5 ouă (+ extra 2 ouă pentru uns cozonacii la sfârșit)
150 gr. unt (+ extra pentru frământat, poate fi la alegere unt sau ulei vegetal)
500 ml. lapte călduț
1 sticluță mică de esență de vanilie Orlando’s (25 ml.)
coaja rasă de la o portocală
1 praf de sare

Umplutură
200 gr. miez de nucă măcinat Orlando’s Maestro
80 gr. stafide brune Orlando’s Maestro
1 măr mediu
2 linguri de cacao
100 gr. zahăr pudră Orlando’s Maestro
1 sticluță de esență de rom Orlando’s (25 ml.)

Preparare

Cum pregătim aluatul de cozonac
Pentru început ne ocupă de plămădeală, adică: într-un bol punem drojdia mărunțită, două linguri de făină și o linguriță de zahăr. Le amestecăm, apoi adăugăm peste ele treptat 4 linguri de lapte călduț și amestecăm ca să se omogenizeze. Compoziția ar trebui să ia forma unei paste. Acoperim bolul cu o farfurie sau un prosop curat și lăsăm drojdia să dospească timp de 15 minute, până își dublează volumul și apar mici bule la suprafață.
Într-o cratiță mică adăugăm laptele călduț, iar în lapte pune zahărul și amestecăm.

În alb bol încăpător adăugăm făina, praful de sare, drojdia dospită și gălbenușurile de la cele 5 ouă. Treptat adăugăm laptele cu zahărul, amestecăm, apoi punem și untul topit și începem să frământăm timp de 30 minute. Pe parcurs ce frământăm, adăugăm din când în când extra unt topit sau ulei vegetal, astfel încât să ne fie mai ușor să frământăm.

După ce am terminat de frământat, acoperim bolul cu 2 prosoape curate și lăsăm compoziția la dospit timp de 1 oră și jumătate la loc cald.

Cum facem umplutura
Adăugăm cele 80 gr. stafide într-un bol împreună cu esența de rom și punem peste ele apă călduță, cât să le acopere. Le lăsăm la hidratat timp de 30 minute.

Batem spumă albușurile celor 5 ouă, cu un praf de sare și zahărul pudră. Într-un bol adăugăm nuca mărunțită, cele 2 linguri de cacao, mărul curățat și dat pe răzătoare.

În bol, peste nucă, adăugăm treptat spuma de albușuri și amestecăm cu grijă cu o lingură de lemn sau cu o spatulă din silicon, cu mișcări circulare de sus în jos, astfel încât umplutura să rămână aerată.

Cum umplem cozonacul
După ce s-a dospit aluatul, îl scoatem din bol și îl așezăm pe masa de lucru, unsă înainte cu ulei. Împărțim compoziția în jumătate, apoi iar în două.

Ne ungem mâinile cu puțin ulei și întindem jumătățile de aluat cu mâna (nu avem nevoie de sucitor), până îi dăm o formă dreptunghiulară (nu insista nu întinsul foarte mult, ca să nu fie prea subțire).

La baza fiecărei fâșii de aluat punem compoziția de nucă, apoi peste ea 2 linguri de stafide hidratate. Rulăm aluatul și ne asigurăm că ambele capete sunt închise.

Luăm câte două bucăți de rulou umplut și le împletim. Le așezăm într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, unsă cu puțin ulei, acoperim cozonacii cu un prosop și îi lăsăm iar la dospit timp de 20 minute.

Ungem cozonacii cu gălbenuș de ou bătut, apoi băgăm tava la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 minute. Scoatem cozonacii din cuptor, îi lăsăm să se răcească complet, apoi tăiem în felii potrivite și servim cu poftă.

Sunt numai buni de mâncat alături de un pahar de lapte cald! Să vă fie de bine!

Înscrie rețeta ta Orlando’s Maestro

Îți plac reţetele delicioase, pline de savoare, cu chef de mişcare şi un stil de viaţă sănătos? Orlando’s te provoacă să îți înscrii rețeta ta Maestro și să devii inspirație la rândul tău în bucătăriile românilor:

Profită de ofertele noastre

Ține pagina aceasta sub observație ori abonează-te la newsletter, ca să nu ratezi nicio ocazie de a câștiga premii ori de a te bucura de produsele pe care le iubești la un preț și mai bun decât de obicei.

  •  

Durează doar câteva secunde!