Ca principali constituenți, năutul conține proteine (o porție de 100 grame de năut fiert oferă circa 18% din necesarul zilnic de proteine), carbohidrați, fibre alimentare (o porție de 100 grame asigură 30% din doza zilnică recomandată de fibre), minerale (sursă excelentă de mangan; sursă foarte bună de cupru, fosfor, fier, magneziu, zinc; sursă bună de seleniu, potasiu și calciu), lipide, antioxidanți, vitamine din complexul B și mici cantități de vitamina C.
Năutul poate fi folosit pentru gătirea unei varietăți foarte mari de preparate: pateuri, supe, chiftele, sarmale, pilaf, salate cu boabe de năut. Făina de năut se folosește la pregătirea aluaturilor pentru prăjituri.
În Orientul apropiat este foarte popular humusul – un fel de mâncare care se prepară în felul următor: boabele de năut se fierb, se pisează, după care sunt amestecate cu o pastă din semințe de susan (denumită și tahini), la care se adăugă condimente, după gust.
Chiftelele prăjite din făina de năut se numesc falafel și sunt foarte populare în Israel și Liban.
Recenzii
Nu există încă recenzii.