Crostini cu cremă de brânză și chutney de merișoare

Crostini cu cremă de brânză și chutney de merișoare, o alegere ideală de mini-aperitive, perfecte pentru mesele festive, de sărbători, cu ocazia zilelor de naștere sau pur și simplu ca mici gustări, servite fără nicio ocazie specială.

Crostini sunt aperitive tradiționale din Italia, care au la bază felii de pâine prăjită sau rumenită la cuptor și care pot fi pregătite cu cele mai simple ingrediente, până la cele mai complicate și sofisticate. Noi ne-am oprit asupra unor combinații de ingrediente inedite, astfel am ales o cremă de brânză proaspătă, pe care am aromatizat-o cu puțină coajă de portocală, iar deasupra am pus un chutney de merișoase.

Ce este chutney? “Chutney” provine de la cuvântul Indian “chatni” (“zdrobit”/”pasat”). Acesta poate avea consistența unui gem, a unei marmalade sau a unui sos salsa și este folosit la asezonarea cărnii, a legumelor, a brânzeturilor, poate fi mâncat simplu, pe crackers sau pe biscuiți sărați. Chutney-ul, în funcție de ingredientele folosite, poate fi gătit dulce, sărat sau o combinație între aceste două. Majoritatea rețetelor au la bază fructe și legume (mango, mere, pere, piersici, merișoare, ananas, kiwi, roșii, ceapă, gogonele, ardei iute etc.), condimente (scorțișoară, ghimbir, cardamom, nucșoară) și ierburi aromatice (mentă, coriandru). De asemenea, o rețetă de chutney presupune și adăugarea unei cantități de zahăr și oțet de vin roșu sau oteț de mere, care ajută ca conservarea acestuia.

Referitor la rețeta noastră de chutney, noi nu adăugat nici zahăr, nici oțet, având în vedere că am ales să facem un chutney “ad-hoc”, adică o cantitate destul de mică, care să se servească pe loc. Am pulsat mult pe dulceața merelor și a merișoarelor confiate Orlando’s, iar rezultatul a fost peste așteptări: o combinație perfectă de dulce-acrișor. Modul de preparare este foarte simplu, se face rapid, oricine poate să prepare o rețetă de chutney și să aleagă combinații de ingrediente în funcție de preferințele sale și de scopul folosirii acestuia.

Pentru a folosi acest chutney de merișoare am rumenit rapid niște felii de pâine neagră, le-am uns cu o cremă de brânză de vaci, căreia i-am dat un plus de savoare adăugând puțină coajă rasă de portocală, apoi peste crema de brânză am pus 1 lingură de chutney.

Ingrediente

180 gr. merișoare confiate Orlando’s
400 gr. brânză proaspătă de vaci
2 linguri iaurt simplu 10% grăsime (sau 2 linguri smântână)
1 ceapă roșie
1 măr mediu
1 portocală
1 linguriță scorțișoară Orlando’s
1 linguriță ghimbir proaspăt ras
1 baghetă sau o franzelă mică nefeliată (pentru crostini)
2 linguri ulei măsline

Preparare

CREMA DE BRÂNZĂ
Pune 400 gr. brânză proaspătă de vaci împreună cu 2 linguri de iaurt natural 10% grăsime și jumătate de coajă de portocală rază într-un robot de bucătărie și mixează totul până devine o cremă. Pune crema de brânză în frigider într-un bol.

CROSTINI
Taie bagheta de pâine în felii mai mici, pune feliile pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, apoi bagă tava în cuptorul preîncălzit la 180*C pentru 6-8 minute, cât să se rumenească un pic și să devină crocante. Întoarce feliile de pe o parte pe cealaltă la jumătatea timpului.

CHUTNEY DE MERIȘOARE
Pune 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie și călește ceapa roșie tăiată solzișori, la foc mic timp de 3-4 minute. Între timp curăță mărul, taie-l în cubulețe mai mici, apoi adaugă-l peste ceapa roșie călită împreună cu ghimbirul ras. Pune și lingurița de scorțișoară, amestecă, stoarce sucul de la 1 portocală și lasă la foc mic timp de 1 minut, amestecând din când în când.

Pune merișorele Orlando’s în tigaie, amestecă, apoi adaugă 300 ml. apă peste ele și lasă să fiarbă până scade tot lichidul.
Lasă chutney-ul de merișoare să se răcească, apoi pune-l într-un borcan cu închidere ermetică.

După cum am menționat mai sus, unele rețete de chutney cer și oțet de mere, vin roșu sau zahăr. Acestea pot fi opționale dacă nu dorești conservarea chutney-ului, însă referitor la faptul dacă trebuie sau nu zahăr, vă asigurăm că și fără zahăr adăugat, chutney-ul a ieșit foarte dulce datorită dulceții merișoarelor.

SUGESTIE DE SERVIRE
Unge feliile de baghetă cu cremă de brânză aromată cu puțină coajă de portocală, apoi pune 1 lingură de chutney de merișoare peste crema de brânză. Presară puțină coajă de portocală peste chutney. Opțional poți să pui și câteva frunze de ruccola.

Să aveți poftă!

Profită de ofertele noastre

Ține pagina aceasta sub observație ori abonează-te la newsletter, ca să nu ratezi nicio ocazie de a câștiga premii ori de a te bucura de produsele pe care le iubești la un preț și mai bun decât de obicei.

  •  

Durează doar câteva secunde!