Merișoarele sau fructele coacăzului de munte sunt numite și pomușoare. Aceste fructe au forma unor mere micuțe rotunde (albe când sunt crude și roșii când sunt coapte), de aceea sunt numite în popor merișoare. Sunt fructele unui arbust ce preferă zonele montane, din America de Nord, Asia și Europa, în general altitudinile destul de mari.

Apare și la noi în țară îndeosebi în Munții Carpați. Are tulpinile ramificate ceea ce face să pară o tufă mare, cu frunzele lucioase și ovale, de un verde-închis pe partea superioară și verde-deschis pe cea inferioară, iar florile cresc în grupuri mici de cel mult șase și au un colorit alb-roz.
Florile pot fi admirate în perioada lor de înflorire, vara, în luna iulie. Fructele sunt zemoase, se culeg de obicei toamna târziu, în lunile septembrie-octombrie, atunci sunt roșii și coapte.

De la merișor se folosesc fructele pentru că au nutrienți care cresc imunitatea organismului dar și frunzele arbustului care sunt utilizate în medicina populară în scop terapeutic. Frunzele au gust amar, efect astringent, se folosesc uscate la prepararea unui ceai care poate fi un bun remediu în cazuri de cistită, uretrită și alte infecții urinare:

Se pun 4 lingurițe de plantă uscată la un litru de apă clocotită, se fierb 10 minute, se strecoară și se bea una sau două căni pe zi, pentru tratament. Sucul din merișoare ajută în tratamentul infecțiilor tractului urinar, combate anumite bacterii care au rezistență la antibiotice, poate inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, poate ameliora bolile cavității bucale (paradontoza și gingivita).

Merișoare Super Fructe Confiate recomandate:

  • CUMPĂRĂ Acest produs are mai multe variații. Opțiunile pot fi alese în pagina produsului. Detalii
  • CUMPĂRĂ Acest produs are mai multe variații. Opțiunile pot fi alese în pagina produsului. Detalii
  • CUMPĂRĂ Acest produs are mai multe variații. Opțiunile pot fi alese în pagina produsului. Detalii

La plafar se găsește un produs medicinal –extract din mlădițe de merișor – care este un bun remediu în cazuri de artroză, artrită, constipație, sindrom intestinal, este un produs cu proprietăți antiinfecțioase și terapeutice pentru afecțiunile aparatului osteoarticular, intestinal, urinar și genital.

Merișoarele sunt apreciate la noi în țară, iar unul din produsele foarte căutate în România are denumirea de Merişoare Super Fructe Confiate Orlando’s Dessert, care conține fructe uscate ce sunt foarte sănătoase, în special datorită nutrienților din compoziția lor. Fructele sunt foarte utile pentru consolidarea sistemului imunitar, conțin săruri de magneziu, vitamina C, săruri de acizi organici, tanin, substanțe flavonoide, vitamine și minerale, antioxidanți foarte buni pentru sănătate.

Prin conținutul destul de semnificativ de tanin, merișoarele ajută în combaterea infecțiilor și deci previn și vindecă bolile infecțioase și inflamatorii, iar în plus pot elimina cu succes nisipul și pietrele de dimensiuni mici de la rinichi. Merișoarele au proprietăți tonice, antipiretice și antiinflamatorii, sunt utile în tratamentul răcelilor și pentru creșterea imunității organismului. Astfel de fructe sunt eficiente pentru sănătatea sistemului cardiovascular deoarece sunt o sursă de magneziu, potasiu și vitamina C, toate cresc elasticitatea și rezistența vaselor sangvine, reduc nivelul de colesterol, combat ateroscleroza și formarea cheagurilor de sânge.

Antioxidanții din merișoare îmbunătățesc sănătatea, combat atacul nociv al radicalilor liberi și previn procesul de îmbătrânire prematură al organismului. Prin aportul de antioxidanți îți ajuți sistemul imunitar să se regenereze, elimini toxinele din organism, care se pot acumula zilnic din cauza alimentației, stresului, poluării, oboselii și altor factori. Cu cât ai corpul mai sănătos vei fi mai plin de energie, vei avea inima mai puternică și mintea mai clară.

Antioxidanții pot combate compușii agresivi din corp – radicalii liberi – astfel se îmbunătățește metabolismul și sunt protejate celulele, crește imunitatea iar organismul va funcționa mai bine. Aceste fructe conțin fibre și alți nutrienți care îmbunătățesc sănătatea sistemului digestiv, ameliorează simptomele unor afecțiuni și boli ale tractului gastro-intestinal (și anume constipație, colită, gastrită, ulcer). Merișoarele sunt foarte bune pentru orice persoană pentru că au vitamine și minerale, sunt recomandate de specialiștii în domeniul nutrițional și în medicina populară.