Pastă de măsline cu smochine

Pasta de măsline cu smochine seamănă (dar nu răsare) cu o rețetă specifică din sud-vestul Franței (regiunea Provence), și anume, cu tapenade.

Diferența dintre tapenade și rețeta de azi este faptul că tapenade are în compoziție capere și anșoa, ingrediente care mie nu-mi plac deloc. Fără cele două ingrediente nu am cum să o numesc ,,tapenade”, pentru că din câte am citit pe internet, denumirea ar fi dată tocmai de capere = ,,tapeno” în provensală. Ciudat lucru, mai ales pentru că principalul ingredient în rețeta de tapenade sunt măslinele. În fineeeeee!

Cu puține modificări am reușit să fac o pastă de măsline cu smochine absolut deliciosă, numai bună de uns pe pâine/crackers, de mâncat cu legume sau alături de o bucată de carne. Este și un aperitiv excelent, pe care îl puteți servi invitaților la mesele festive alături de un platou cu brânzeturi, nuci și un pahar de vin bun.

Eu am preferat să servesc această pastă pe bruschete de pâine cu nuci și telemea. Așa am reușit să creez un echilibru de gusturi între dulce, sărat și crunchy (crocant). Curcubeu pe cerul gurii!

Ingrediente

1 cutie de măsline fără sâmburi (200 gr.)
10 smochine Orlando’s
1 linguriță oregano uscat (sau mentă, busuioc uscat)
un vârf de sare
Pentru servire:
baghetă de pâine (eu am luat ciabatta cu măsline, să fie tot în aceeași temă)
un pumn de nuci
Opțional: telemea simplă, cu verdețuri sau brânză feta

Preparare

Nimic complicat.
Într-un robot de bucătărie pune măslinele, smochinele, 1 linguriță de oregano și vârful de sare. Mixează ingredientele până iau forma unei paste. Ajută robotul la mixat adaugând 2-3 linguri de apă, ulei de măsline sau zeamă de lămâie.

Pune pasta de măsline și smochine într-un bol și servește pe pâine, cu 2-3 bucăți de nuci și telemea. Musai să balansați cumva gustul acestei paste, care este dulce, cu ceva sărat. Vă spun sincer că merg de minune împreună.

Ce ziceți, încercați și voi?

Articol realizat de Foodiopedia

Profită de ofertele noastre

Ține pagina aceasta sub observație ori abonează-te la newsletter, ca să nu ratezi nicio ocazie de a câștiga premii ori de a te bucura de produsele pe care le iubești la un preț și mai bun decât de obicei.

  •  

Durează doar câteva secunde!