Unii le evita, in timp ce altii le adora. Iata si ce parere au medicii despre grasimile continute de gustarile tale preferate.
Majoritatea lor, aceste grasimi sunt sanatoase, bune pentru inima. Grasimile bune, numite “nesaturate”, se gasesc din belsug in miezul de nuca (bogat in acizi grasi Omega-3), migdale, nuci de Macadamia, alune de padure, nuci Pecan si arahide (Omega-6).
Unii oameni se tem de grasimile din nuci si seminte, aratand spre cantitatea de grasimi saturate continute de anumite tipuri. Si e adevarat ca acelea cu valori mai mari ar trebui rontaite cu moderatie, dar un lucru care nu este spus destul de des este faptul ca grasimile sunt captive in structurile fibroase ale nucilor si semintelor, asa ca o buna parte a lor trece pur si simplu prin sistemul digestiv fara a fi intr-adevar descompuse.
Studiile ne arata ca o mana de nuci, mancata in fiecare zi, nu duce la cresterea in greutate, ci din contra – contribuie la reducerea riscului de obezitate. Grasimile sanatoase din nuci si seminte te ajuta sa iti controlezi apetitul, amanand aparitia senzatiei de foame. Unele dintre modelele Victoria’s Secret au mereu in poseta migdale, din care mananca putin cate putin cand li se face foame, pentru a evita gustarile nesanatoase. In plus, nucile si semintele introduc in dieta ta, intr-un mod super delicios, si o multime de proteine, fibre, minerale si vitamine.
Inlocuieste de cateva ori pe saptamana proteinele din oua, lactate sau carne, cu cele din nuci si seminte, si bucura-te de un aport de sanatate.
Produse recomandate:
Aici aruncăm o privire la unele dintre cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre nuci și aruncăm unele dintre aceste mituri.
Ar trebui să evitați nucile dacă încercați să slăbiți?
Nu, nu trebuie să evitați nucile dacă încercați să slăbiți. A mânca o mână de nuci (30g) în fiecare zi vă poate ajuta, de fapt, să vă mențineți o greutate sănătoasă. Asta pentru ca:
Nucile conțin substanțe nutritive care pot ajuta la controlul apetitului, cum ar fi grăsimi sănătoase, fibre și proteine. Grăsimile sănătoase ne pot reduce dorința de a mânca pornind unii dintre hormonii de sațietate din intestine.
Studiile au arătat că consumatorii de nuci excretă cu aproximativ 10% mai multe grăsimi în scaun, ceea ce înseamnă că nu absorb toată grăsimea din nuci.
Câte nuci poți mânca odată?
Cu toții ar trebui să vizăm cel puțin o mână de nuci în fiecare zi. Dar nu există niciun motiv pentru care nu puteți mânca mai mult de o mână, deoarece cercetările sugerează că aproximativ două mână în fiecare zi ajută la scăderea colesterolului fără a afecta greutatea.
Sunt nucile mai bune decât nucile prăjite?
Există doar diferențe nutriționale minore între nucile crude și cele prăjite, așa că bucurați-vă de amândouă.
Nucile prăjite în ulei conțin doar cu aproximativ 5% mai multe grăsimi decât nucile crude. Acest lucru se datorează faptului că nucile prăjite absorb de fapt foarte puțin din uleiul în care sunt prăjite. Și, în ceea ce privește gustul, prăjirea tinde să adauge crocanțe și, de asemenea, scoate mai mult din aroma lor de nuci.
Nutrienții (în special mineralele) devin mai concentrați în timpul procesului de prăjire pe măsură ce se pierde umezeala, ceea ce înseamnă că nucile prăjite au mai puțină apă și o concentrație mai mare de minerale. Vitaminele din grupul B și vitamina E nu sunt stabile la căldură, deci acestea sunt reduse și în nucile prăjite. Prăjirea poate provoca, de asemenea, căderea pielii de nuci și, deoarece acestea sunt o sursă bună de fibre și compuși antioxidanți, consumul de piele este o idee bună.
Puteți mânca nuci sărate?
Vă recomandăm să consumați nuci nesărate ca nuci de zi cu zi, economisind nuci sărate pentru ocazii speciale.
Nucile sărate conțin toate beneficiile nutriționale și pentru sănătate ale nucilor crude sau prăjite – au doar un conținut mai mare de sodiu (sare). Nucile sărate conțin doar aproximativ 1% sare adăugată, deci într-o mână, care ar echivala cu aproximativ 0,3 g sare (sau aproximativ 130 mg sodiu). Cu alte cuvinte, conținutul de sare este destul de mic. Dar, ca națiune, consumăm prea multă sare, ceea ce vă poate crește riscul de infarct și accident vascular cerebral.
Ai nevoie să mănânci nuci activate?
Nu, nu trebuie să mănânci nuci activate. Nucile activate sunt înmuiate în apă (de obicei peste noapte). Se crede că înmuierea descompune o parte din proteine, amidonuri, uleiuri și alți nutrienți, cum ar fi fitații din nuci, făcându-i aparent mai digerabili.
Există foarte puține dovezi că nucile activate oferă alte beneficii suplimentare. Dacă vă plac nucile activate, atunci este minunat și puteți continua să le consumați. Însă veți primi în continuare beneficii pentru sănătate prin consumul regulat de nuci neactivate.
Poți mânca unturi de nuci?
Da, puteți mânca și savura unturi de nuci. Unturile și pastele de nuci oferă multe dintre beneficiile pentru sănătate ale nucilor întregi. Cercetările arată că principala diferență este că mai multe grăsimi sunt absorbite din unturile de nuci decât nucile întregi. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea este prinsă în structura fibroasă a nucilor întregi, o mare parte din acestea fiind excretate din corp. În timp ce în unturi și nuci tocate mărunt, grăsimea nu mai este „prinsă”, ceea ce înseamnă că mai multe grăsimi sunt disponibile pentru a fi absorbite.
Unturile de nuci sunt o opțiune excelentă pentru sugari și copii mai mici, care riscă să se sufoce cu nuci întregi, precum și pentru persoanele în vârstă sau cu dificultăți de mestecat. Amintiți-vă că unturile de nuci pot fi foarte mai aspre, deci optați întotdeauna pentru unt de nuci fără adaos de zaharuri, sare sau uleiuri. Este, de asemenea, o idee bună să vă bucurați de ele cu bastoane de legume, fructe sau pe pâine integrală și biscuiți (mai degrabă decât direct din borcan!).
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale consumului de nuci?
Există multe beneficii pentru sănătate ale consumului de nuci. Nucile sunt un aliment dens în nutrienți, bogat în mai multe vitamine esențiale, minerale, acizi grași mono și polinesaturați (grăsimi sănătoase), proteine, fibre și fitochimicale. Toate nucile nu conțin gluten, în mod natural sărace în sodiu și nu conțin zaharuri adăugate. Combinația lor unică de substanțe nutritive este un posibil motiv pentru care au fost legate de o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, îmbunătățind viața și reducând riscul de boli cronice.
Dovezile arată că cei care mănâncă regulat nuci au un risc redus de boli de inimă, diabet de tip 2, supraponderalitate și obezitate, cancer și depresie.
Care este cel mai bun mod de a păstra nucile?
Pentru a păstra nucile în cele mai bune condiții, depozitați-le într-un recipient etanș la frigider sau congelator. Nucile pot fi refrigerate până la 4 luni și congelate până la 6 luni.
Pot afecta nucile digestia?
Nucile acționează ca alimente (prebiotice) pentru bacteriile (probiotice) din intestin. Piei de nuci, în special, par să joace un rol important, deoarece sunt bogate în fibre și compuși fitochimici, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Consumul de nuci poate crește creșterea bacteriilor sănătoase din intestin.