Aceste fructe cresc într-un palmier din Africa de Nord și Asia de Sud numit curmal. Există în jur de 200 soiuri de curmal care se cultivă de mii de ani, încă din Antichitate. Palmierul crește înalt de 25 m și are trunchiul gros, cu diametrul de 30-40 cm. Are frunzele lungi, penate, de 4-5 m, inflorescențe ramificate galbene și crem, iar fructele de formă alungită de 5-7 cm.
Curmalele sunt fructe care au proprietăți deosebite pentru organism datorită nutrienților pe care le conțin. Nu sunt recomandate diabeticilor pentru că au multă fructoză și glucoză. Pot fi folosite în gastronomie ca îndulcitor și înlocuitor al zahărului. Sunt bogate în vitamine (A, B, C și D) au minerale, materii azotate, apă, calciu, fosfor, magneziu, fier și altele. Pot crește nivelul de energie din organism, sunt tonice pentru sistemul muscular și nervos, de aceea sunt recomandate tuturor persoanelor care fac efort fizic și intelectual, mai ales celor care urmează antrenamente sportive intense.
Se consumă proaspete sau uscate. Efectul lor asupra organismului este energizant, vitaminizat, remineralizant, de creștere a rezistenței organismului. Specialiștii în domeniul nutriției recomandă curmalele persoanelor care suferă de anemie sau care sunt în stare de convalescență, dar și copiilor (pentru că sunt în perioada de creștere) și femeilor însărcinate.
Curmale Uscate Natural recomandate:
La noi în țară sunt foarte apreciate curmalele uscate cu sâmburi – produsele Orlandoʼs Curmale Super Savuroase deshidratate cu sâmburi care au efect energizant asupra organismului. Datorită vitaminei B6 din curmale se elimină toxinele din organism, se ameliorează efectele secundare ale contraceptivelor, se susține metabolismul proteinelor, lipidelor și activitatea sistemului nervos. Persoanele care au o carență de vitamina B6 în organism trebuie să consume curmale.
Lipsa acestei vitamine poate fi semnalată prin simptome clare și anume: dureri de cap, anemie, piele uscată, dermatită seboreică, indispoziție, stări nervoase și de iritabilitate, oboseală, slăbiciune musculară, căderea părului, insomnie și altele. De asemenea, curmalele conțin riboflavină sau vitamina B2, care ajută la formarea celulelor, ea fiind numită și hormon de creștere. Vitamina B2 nu poate fi sintetizată de organism de aceea se poate lua din curmale prin consumul acestor fructe gustoase.
Cercetătorii spun despre vitamina B2 că ajută la formarea sângelui (a globulelor roșii), în metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților, în producerea anticorpilor și deci în creșterea imunității organismului. Curmalele deshidratate au acid pantotenic sunt și o sursă de niacină sau vitamina B3.
Prin acidul pantotenic sau vitamina B5 se stimulează metabolismul și imunitatea organismului. Acidul pantotenic ajută în procesul de vindecare și regenerare a pielii, are rol în sinteza țesutului conjunctiv, a cartilajului și a acizilor grași, intensifică detoxifierea ficatului (ceea ce este important pentru sănătatea acestui organ). Vitamina B5 este importantă și pentru sistemul nervos și gastro-intestinal, crește puterea de concentrare și susține performanța mentală, combate oboseala, depresia, anxietatea, ameliorează simptomele unor boli și afecțiuni. Această vitamină apare și în fructul avocado și alte alimente, dar se pierde prin tratament termic, fierbere sau prăjire. Vitamina B3 este importantă pentru producerea ADN-ului, creșterea nivelului de colesterol bun și reducerea nivelului de colesterol rău din sânge, menținerea sănătății glandei tiroide și a glandelor suprarenale în general, în stimularea producerii de testosteron, estrogen și progesteron (care sunt hormoni sexuali).
Curmale Uscate Natural recomandate:
Un alt produs cu beneficii pentru sănătatea organismului este Orlandoʼs Curmale Deglet Nor fără sâmburi care conține curmale de calitate superioară – un soi apreciat în toată lumea – delicios și bogat în nutrienți. Astfel de fructe au potasiu care normalizează transferul de nutrienți prin membranele celulare. Potasiul ajută la sinteza proteinelor, crește nivelul de apă în fibrele musculare și normalizează contracția musculară. Are efect benefic asupra sistemului nervos, reglează ritmul cardiac, protejează sistemul renal, osos, muscular și cardiovascular. De asemenea curmalele deshidratate sunt bogate în minerale, vitamine A și B care susțin imunitatea și sănătatea corpului.
Un alt produs la mare căutare în România în prezent este Nutco Fresh Curmale fără sâmburi cu proprietăți remineralizante, vitaminizante și energizante bune pentru organism. Curmalele sunt un desert excelent pentru oricine, au fibre dietetice, ajută în scăderea în greutate și menținerea sănătății intestinului, conțin magneziu și fier, care combat anemia, tulburările sistemului muscular și cardiac. Mai ales magneziul este foarte important în procesele vitale, pentru inimă, mușchi și sistemul nervos.